Betalen met je telefoon zonder poespas, het klonk ooit als verre toekomstmuziek. Digitaal betalen is inmiddels niet meer uit onze maatschappij weg te denken. In Nederland is de populaire betaal-app Tikkie met ruim 6 miljoen gebruikers marktleider. Dankzij deze app is ingewikkeld gedoe met rekeningnummers, geld eerlijk verrekenen tijdens het uitgaan of moeilijk doen bij het aanschaffen van een product in een webwinkel verleden tijd. Voor ondernemers in de horeca is Tikkie geen overbodige luxe. Sterker nog, je kunt binnenkort eigenlijk niet meer zonder een Tikkie kassakoppeling.
Wat is Tikkie?
Tikkie is een applicatie voor op je smartphone. Vanuit de applicatie kun je een betaalverzoek sturen naar je vrienden, een klant of ieder ander persoon, zelfs als diegene zelf geen Tikkie-app op zijn apparaat heeft. Je maakt in Tikkie een betaalverzoek aan, voert het juiste bedrag in en geeft je verzoek een titel. Vervolgens krijg je een link die je kunt delen via Whatsapp, sms of zelfs e-mail. Het is ook mogelijk om in plaats van een link een QR-code te laten genereren. Dat is een streepjescode die opgebouwd is uit blokjes. Als je op de link van een Tikkie klikt kom je terecht in de veilige omgeving van internetbankieren. Je selecteert je eigen bank, handelt de betaling af zoals elk ander digitaal betalingsverzoek en daarmee is de transactie voltooid.
Tikkie voor ondernemers
Voor veel bedrijven, is Tikkie Zakelijk inmiddels onmisbaar. Vooral in de horeca pluk je er de vruchten van. Jarenlang betaalde de consument de ober gewoon in cash, die gaf wisselgeld en de transactie was voltooid. Later kwam het pinapparaat erbij. Wilde je met je pinpas betalen, dan moest je meelopen naar de bar of moest de ober een mobiel pinapparaat halen. De komst van de Tikkie kassakoppeling heeft ervoor gezorgd dat klanten snel en veilig met hun telefoon kunnen betalen.
Tikkie-integratie in het kassasysteem
De Tikkie-integratie in het kassasysteem, oftewel een Tikkie kassakoppeling, maakt de betaling voor zowel consument als ondernemer een stuk makkelijker. De ober maakt een nieuw betaalverzoek aan op de order phone, die gekoppeld is aan de centrale kassa. Het betaalverzoek wordt omgezet in een QR-code, die de consument vervolgens scant met zijn eigen telefoon. Nadat de klant de betaling via zijn eigen bank app succesvol heeft voltooid, ontvangen beide partijen een terugkoppeling voor de administratie.
HioPOS en Tikkie Zakelijk
HioPOS loopt al jaren voorop als het gaat om moderne kassasystemen. Tot enkele jaren geleden stonden de logge desktopcomputers, of zelfs ouderwetse kassa’s centraal om betalingen van consumenten af te handelen. Dat is met de komst van tablets en mobiele besturingssystemen gelukkig veranderd. HioPOS heeft kassasoftware ontwikkeld die draait op Android en daardoor snel en gemakkelijk is in gebruik.
Digitale veiligheid
Het succes van Tikkie is bij de ontwikkelaars van HioPOS niet onopgemerkt gebleven. Door Tikkie Zakelijk te integreren in het digitale kassasysteem wordt het de obers in de horeca nog makkelijker gemaakt om bestellingen af te handelen. Nadat de klant betaald heeft met een Tikkie wordt er een digitale bon aan het kassasysteem toegevoegd. De data van de HioPOS-kassa’s wordt in een beveiligde cloud-omgeving bewaard zodat die altijd en overal beschikbaar is.